Hvad er en Socialøkonomisk Virksomhed?

Hvad er en Socialøkonomisk Virksomhed?

Der findes mange forskellige typer virksomheder, og hver type kan defineres forskelligt og har helt forskellige mål og visioner for virksomheden. Det kan være relativt svært at finde rundt i de mange virksomhedsformer, og derfor vil du kunne læse om en af dem her.

En socialvirksomhed er nemlig anderledes end den typiske virksomhedsform, og det skyldes primært at dens mål og visioner, samt profit ikke følger normale kapitalistiske principper om profitmaksimering. Artiklen her vil gennemgå hvad en socialvirksomhed er, hvad CSR står for og hvilke typer af sociale virksomheder der findes. 

Typer af socialvirksomheder 

For det første er en socialvirksomhed en virksomhed, som tjener penge på almindelige kapitalistiske markedsvilkår, men samtidig skaber positiv forandring for samfundet.

Det kan være ved at bruge overskuddet fra virksomheden til at skabe jobs for udsatte, redde miljøet eller øge sundheden i fattige lande. Det er med andre ord virksomheder, der ønsker at forudsætte social forandring i verden. 

Det er her de forskellige typer af socialvirksomheder kommer i spil. Typen af socialvirksomhed afhænger af hvilket område, de ønsker at hjælpe.

Der er mange forskellige områder, hvor virksomheder hjælper, og nogle af virkelig nichepræget, hvor andre er nemmere at kategorisere. Typisk set vil en socialvirksomhed placere sig inden for en af disse grupper: hjælpe til udsatte, hjælp til øget beskæftigelse, hjælper af miljøet, Miljøbeskyttende eller sundhedsbeskyttende. 

Hvad er CSR? 

De fleste virksomheder – socialvirksomheder eller ej – har en CSR plan. CSR står for ‘corporate social responsibility’ og betegner hvordan virksomheden hjælper samfundet.

Der er mange virksomheder, som ikke kan klassificeres som socialvirksomheder, som har sådan en strategi, da dette er godt for branding. Det er blandt andet LEGO, som har lavet flere samarbejder med Greenpeace om at rydde havene fra plastik. 

Socialvirksomheder i Danmark 

Der findes flere forskellige socialvirksomheder i Danmark. En af disse er BOAS Specialister, som er en virksomhed bestående af folk med en form for autisme. Dette er en IT-virksomhed, som øger beskæftigelse for autister ved primært at ansætte folk med en autisme profil.

Dette er et godt match, da virksomheden arbejder med hjemmesidestrukturer og autister har en god evne til at spotte fejl i koder og strukturer. Dette er derfor en god socialvirksomhed og en god succeshistorie for en dansk virksomhed. 

Derudover er der Blindes Arbejde, som er en virksomhed der i mere en 80 år har arbejdet for at skaffe arbejde til blinde og svagt seende mennesker. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*