Hvad må din chef når du er syg?

Hvad må din chef når du er syg?

Det kan ske for os alle. Pludselig bliver vi ramt af sygdom, hvilket forhindrer os i at gøre de ting, som vi plejer at gøre – eksempelvis at gå på arbejde.

Sygdom kan vise sig i et væld af forskellige variationer. Det kan eksempelvis være alt fra en simpel influenza til en længerevarende og kronisk sygdom. Men hvad må arbejdsgiver egentligt gøre i forbindelse med en sygemelding af medarbejder?

Må arbejdsgiver eksempelvis kontakte en syg medarbejder? Herunder finder du nogle ting, som din chef kan og må gøre, hvis du bliver syg.

 

Sygemelding – hvad må arbejdsgiver?

Må arbejdsgiver ringe under sygdom? Ja. I udgangspunktet må arbejdsgiver godt kontakte en syg medarbejder. Det kan eksempelvis blive aktuelt for dig, hvis du har meldt dig syg, men ikke har fortalt, hvornår du forventer at komme tilbage på arbejde.

Det kan ligeledes være, at din chef vil høre, om arbejdspladsen kan gøre noget for at hjælpe dig. Det vil sandsynligvis ikke være i forbindelse med en almindelig influenza, men hvis du eksempelvis plages af stress, kan arbejdspladsen måske gøre noget for at hjælpe dig tilbage på sporet. Er det tilfældet, kan det være en god idé at fastholde en tæt dialog med arbejdspladsen under sygdomsforløbet.

Når en arbejdsgiver står over for en sygemelding af en medarbejder, må arbejdsgiveren ikke snage. Din chef må ikke kontakte dig for at høre, hvad du fejler. Du har kun pligt til at meddele din arbejdsgiver, at du er syg – ikke hvad du fejler.

 

Kan man fyre en syg medarbejder?

Er det muligt at fyre en syg medarbejder? Opsigelse af en syg medarbejder kan kun ske på baggrund af en saglig begrundelse. Graviditet eller barsel er eksempelvis ikke en saglig begrundelse, der giver arbejdsgiveren retten til at fyre en ansat. Hvis du får en influenza eller en forkølelse, som sætter dig ud af spillet i et par uger, skal du heller ikke frygte for at blive fyret.

Opsigelse af syg medarbejder kan derimod blive aktuelt, hvis der er tale om en længerevarende sygdom. Hvis du er uheldig og bliver syg over længere tid, kan dit job komme i fare. Sygemelding kan ligeledes blive et problem for dig, hvis du har et hyppigt sygefravær.

Hvis du bliver opsagt, mens du er syg, men bliver rask i løbet af opsigelsesperioden, skal du i udgangspunktet melde dig rask til din arbejdsgiver og gå på arbejde. Det afhænger dog naturligvis af, hvad du har aftalt med din chef.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*